فهرست مطالب

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال هجدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود میرزایی* صفحه 446
  • مهرنوش پرتوی راد، امین حسینی* صفحات 447-457
    مقدمه

    مسیله ضعف دانش داروشناسی دانشجویان پرستاری به خوبی تبیین نشده و از طرفی تجارب و پیشنهادات در زمینه ارتقای دانش داروشناسی دانشجویان پرستاری به درستی در متون پرستاری کشور موجود نیست، بنابراین این مطالعه با هدف تبیین چالش ضعف دانش داروشناسی در دانشجویان پرستاری کشور و ارایه راهکارهای ارتقای دانش داروشناسی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مروری با جستجو در پایگاه های Web of Science، Scopus، PubMed، SID و MagIran با کلیدواژه های دانش داروشناسی و دانشجویان پرستاری در چکیده و عنوان مقالات انجام گرفت و مقالاتی که به بررسی میزان وضعیت دانش داروشناسی دانشجویان پرستاری در داخل کشور پرداخته بودند و همچنین مطالعاتی که در زمینه ارایه راهکارهای ارتقای دانش داروشناسی در دانشجویان پرستاری به چاپ رسیده بودند در مطالعه حاضر انتخاب و بررسی شدند.

    یافته ها

    از 52 مقاله مورد بررسی، چهار مقاله داخلی به بررسی وضعیت دانش داروشناسی دانشجویان پرستاری پرداخته بودند و سایر مطالعات داخلی و خارجی به ارایه راهکارهای ارتقایی در این حوزه پرداخته بودند. راهکارهای ارایه شده در دو بعد عملیاتی - اجرایی و روش های تدریس طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری

    با بررسی های انجام شده به نظر می رسد به لحاظ شیوه های تدریس داروشناسی، استفاده از رویکردهای ترکیبی به دلیل پیامدهای مناسب تر از لحاظ حل چالش پیش رو نتایج ملموس تری را به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: دانش داروشناسی، دانشجویان پرستاری، آموزش پرستاری
  • حمید جعفری، معصومه عباسی شوازی، سارا جام بر سنگ، محمدحسن احرامپوش، محمدتقی قانعیان، فاطمه کشمیری* صفحات 458-468
    مقدمه

    این مطالعه باهدف ارزیابی اکولوژی محیط آموزش مجازی از دیدگاه دانشجویان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی-مقطعی بر روی 287 نفر از دانشجویان در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، با استفاده از نمونه گیری تصادفی- طبقه ای انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها، علاوه بر ویژگی های جمعیت شناختی و تحصیلی =دو پرسشنامه Kaufmann شامل چهار حیطه "رفتارهای استاد، تعاملات فراگیران، ساختار دوره آموزشی و حیطه سهولت اجرای دوره" و پرسشنامه Chou شامل سه حیطه "جو کلی یادگیری، قابلیت فراگیر و محیط یادگیری و رضایت از یادگیری" بود. داده ها به صورت الکترونیکی گرداوری شده و در نرم افزار SPSS 21 تحلیل شد.

    نتایج

    وضعیت اکولوژی محیط آموزش مجازی از دیدگاه دانشجویان در سطح متوسط بود. نمرات دانشجویان در حیطه قابلیت فراگیر و محیط یادگیری (62/0±2/3)، حیطه رضایت از یادگیری (73/0±07/3)، حیطه جو کلی یادگیری (73/0±05/3)، حیطه رفتارهای استاد (83/0±8/3)، حیطه ساختار دوره آموزشی (12/1±92/2)، حیطه سهولت اجرا (98/0±14/3) و حیطه تعاملات فراگیران (85/0±66/3)، گزارش شد.

    نتیجه گیری

    فرایند یاددهی- یادگیری در بستر آموزش مجازی پیچیده است که عوامل مختلف مانند مهارت مدرس بودن و فراگیر بودن در بستر آموزش مجازی اهمیت زیادی دارد. همچنین ساختار دوره و طراحی آموزشی برای هدایت فرایند تعاملی آموزش مجازی و سهولت اجرا بر اکولوژی یادگیری موثر است. زیرساخت های لازم جهت تسهیل فرایند یاددهی-یادگیری لازم است در برنامه ریزی توسعه آموزش مجازی موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اکولوژی محیط یادگیری، آموزش مجازی، جو آموزشی، جو کلاس آنلاین
  • بتول محمدیان، اعظم شریفی*، شعله رحیمی، مریم پور اسمعیل، محمدحسین اسماعیل زاده، سید محسن رضوی صفحات 469-482
    مقدمه

    پرستاری، حرفه ای کاربردی است و آموزش بالینی اساس برنامه آموزش را تشکیل می دهد. آموزش بالینی به لحاظ اهمیت، قلب آموزش حرفه ای شناخته می شود. هدف مطالعه حاضر مقایسه درک دانشجویان و مربیان پرستاری از وضعیت واقعی و مورد انتظار محیط آموزش بالینی در حیطه های حمایت و نظارت بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 130 دانشجوی پرستاری و 30 مربی بالینی دانشگاه علوم پزشکی گناباد از طریق سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه "ارزیابی میزان حمایت و نظارت درک شده" که در دو نسخه وضعیت واقعی و مورد انتظار طراحی شده است، استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفت.

    نتایج

    اختلاف آماری معنی داری بین درک واقعی و مورد انتظار دانشجویان و مربیان پرستاری از حمایت و نظارت وجود دارد. به عبارت دیگر دانشجویان بر این باور بوده اند که در حیطه حمایت، انتظارات آن ها برآورده نشده و در حیطه نظارت، میزان نظارت اعمال شده بیش از انتظار دانشجویان بوده است. اما مربیان پرستاری بر این باور بوده اند که حمایت و نظارت ایده آل در مورد دانشجویان از طرف مربی اعمال می شود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر وجود شکاف در دیدگاه مربیان و دانشجویان پرستاری نسبت به حمایت و نظارت واقعی و مورد انتظار دانشجویان در محیط های آموزش بالینی می باشد. این شکاف می تواند اثرات منفی بر یادگیری دانشجویان داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، محیط آموزش بالینی، حمایت و نظارت بالینی
  • آزاده ابراهیم زاده، زهرا میرزائی، حمید صالحی نیا، حمید عباس زاده* صفحات 483-492
    مقدمه

    دندانپزشکان در خط مقدم عفونت های ویروسی مانند کرونا ویروس جدید هستند. با توجه به نیاز دندانپزشکان به افزایش دانش در خصوص بیماری های نوظهور، این مطالعه با هدف تعیین مقایسه تاثیر آموزش از طریق روش اینفو گرافیک با روش چند رسانه ای در آگاهی بخشی به دندانپزشکان و دانشجویان دندانپزشکی شهر بیرجند در خصوص بیماری کرونا ویروس2019 انجام گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه به صورت مداخله ای در سال 1400 بر روی 196 دندانپزشک و دانشجوی دندانپزشکی شهربیرجند که به طور تصادفی به گروه های آموزش به روش اینفو گرافیک (n=98) و آموزش به روش چند رسانه ای (n=98) تقسیم شدند، انجام شد. محتوای آموزشی در مورد گروه ها یکسان بود. آزمون 40 نمره ای قبل و بعد از مداخله آموزشی در دو گروه به عمل آمد و نتایج با استفاده از آزمون های آماری کای دو و تی مستقل در سطح معنی داری p<0.05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    میانگین نمرات پیش آزمون در گروه اینفوگرافیک و چند رسانه ای به ترتیب 28.69±5.38 و 28.04±6.47 بود. بین نمرات دانش در دو گروه قبل از مداخله آموزشی تفاوت معناداری وجود نداشت (P=0.44). میانگین نمرات پس آزمون درگروه چند رسانه ای و اینفو گرافیک به ترتیب 38.83±1.14 و 31.11±3.19 بود. نتایج تست های آماری نشان داد که بین نمرات دانش بعد از مداخله آموزشی تفاوت معنی داری وجود داشت (P=0.001).

    نتیجه گیری

    آموزش چند رسانه ای نسبت به اینفو گرافیک تاثیر بیشتری در ارتقا سطح دانش دارد، بنابراین پایه گذاری این روش آموزشی توسط سیاستگذاران بهداشتی به عنوان یک روش آموزشی موثر در زمینه بیماری های نوظهور توصیه می شود.

    کلیدواژگان: دانش، کووید19، آموزش اینفوگرافیک، آموزش چند رسانه ای
  • الهام فکوری*، فاطمه پورحکاک صفحات 493-504
    مقدمه

    دراین مطالعه تیم تحقیق برآن شد تا با طراحی و اجرا و ارزشیابی دوره کارورزی مامایی به روش باز اندیشی گروهی بر اساس مدل Boud و همکاران گامی در جهت ارتقا کیفیت آموزش مامایی بردارد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی تک گروهی بود. هر دانشجو حداقل 4 روز از کارورزی به انجام بازاندیشی پرداخت. بازاندیشی ابتدا در گروه‎هایی کوچک و سپس در گروه بزرگتر مطرح شد و بازخورد لازم ارایه گشت. ابزار مطالعه شامل پرسشنامه استاندارد نظرسنجی و چک لیست بازاندیشی بود. نتایج آزمون با انجام آزمون‎های آماری توصیفی و تحلیلی t-test مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین نمره نظرسنجی قبل از انجام بازاندیشی 48/10 ± 95/122 و بعد از بازاندیشی 78/19 ± 60/131 بود. یافته ها نشان داد که اختلاف آماری معنی‎داری بین نظرات دانشجویان پیش از شروع مطالعه و بعد از پایان مطالعه وجود دارد (012/0=p). براساس بررسی نتایچ چک لیست تکمیل شده توسط دانشجویان مباحث مورد بررسی شامل: 1-کنترل لیبر (28%)، 2- فرآیند زایمان و مراقبت‎های پس از زایمان از مادر (56%) و 3- مراقبت از نوزاد (16%) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می‎دهد که بازاندیشی توانسته است برای دانشجویان مفید واقع شود و به مربیان در امر آموزش صحیح یاری رساند. مربیان حین انجام بازاندیشی فرصتی پیدا خواهند کرد تا مطالب ارایه شده را تکمیل و یا در صورت برداشت غلط دانشجویان، اصلاح نمایند. در نتیجه بازاندیشی یک ابزار کمکی مناسب جهت بهبود کیفیت آموزش مامایی می‎باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، بازاندیشی، بالین، مامایی
  • حسین درگاهی*، معصومه میرعشق اله، میترا ذوالفقاری، کمال اعظم صفحات 505-518
    مقدمه

    دانشگاه های علوم پزشکی کشور به توسعه آموزش الکترونیکی در شرایط بحرانی ازجمله پاندمی ویروس کووید-19، و حتی درجهت تحقق نظام یاددهی-یادگیری، نیاز مبرم دارند، لذا پژوهش حاضر باهدف تعیین میزان رضایتمندی اعضای هیات علمی از سامانه های آموزش الکترونیکی در دوران همه گیری کووید 19 انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی است که بصورت مقطعی در طول سالهای 1401-1399 انجام شد. جامعه پژوهش شامل اعضای هیات علمی دانشکده های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران به تعداد 870 نفر بود. تعیین حجم نمونه نیز با استفاده از جدول کرجسی و مورگان به تعداد 265 نفر و با احتساب ضریب پاسخ دهی 75% برابر 200 نفر تعیین گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته رضایت سنجی آموزش دهندگان از سامانه های آموزش مجازی بود که روایی صوری و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS  نسخه 25 و از آمار توصیفی و تحلیلی استفاده شد.

    نتایج

    اکثریت اعضای هیات علمی از سامانه های آفلاین و آنلاین آموزش الکترونیکی رضایت نسبی داشتند. اگرچه میزان رضایت مندی آنها از سامانه آفلاین در مقایسه با سامانه های آنلاین بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    وجود عواملی ازجمله سرعت پایین اینترنت می تواند با سطح رضایت مندی کاربران آموزش دهنده مرتبط باشد. لذا پیشنهاد می شود با تقویت زیرساختها و ارایه امکانات مناسب، رضایت مندی اعضای هیات علمی دانشگاه را ارتقاء داد تا درصورت بروز مجدد بحرانها، بهره برداری موثرتری از سامانه های یادگیری الکترونیکی بعمل آید.

    کلیدواژگان: رضایت مندی اعضای هیات علمی، سامانه های آموزش مجازی، همه گیری کووید 19
  • مهلا سلاجقه صفحات 519-520

    یادگیری مبتنی بر حل مساله یک روش یاددهی یادگیری دانشجومحور است که در آن از مسایل آموزشی به عنوان محور آموزش استفاده می شود. یادگیری مبتنی بر حل مسیله در صورت اجرای صحیح و مشارکت دانشجویان منجر به یادگیری عمیق تر محتوای علوم پایه و علوم بالینی در یک زمینه، یادگیری و بهبود مهارت هایی مانند استدلال بالینی، کار گروهی، حل مسیله، تفکر نقادانه، یادگیری مادام العمر، رهبری و مهارت های ارتباطی و اجتماعی خواهد شد. در این روش ادغام افقی و عمودی شکل گرفته، شبکه دانش دانشجو را با برقراری ارتباطات مختلف ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: گروه کوچک، آموزش پزشکی
  • لیلا جویباری، فائزه صمدی* صفحات 521-523
|
  • Masoud Mirzaei* Page 446
  • Mehrnoosh Partovirad, Amin Hosseini* Pages 447-457
    Introduction

    The problem of the weak knowledge of pharmacology among nursing students has not been well explained, and on the other hand, experiences and suggestions in the field of improving the knowledge of pharmacology of nursing students are not properly available in the nursing literature of the country, so this study aims to explain the challenge of the weak knowledge of pharmacology in nursing students of the country and to present Solutions to improve pharmacology knowledge were carried out.

    Method

    This study was conducted as a review by searching the Web of Science, Scopus, PubMed, SID, and MagIran databases with the keywords of pharmaceutical knowledge and nursing students in the abstract and title of the articles, and the articles that examine the level of pharmaceutical knowledge Nursing students had studied in the country, and also the studies that were published in the field of providing solutions to improve the knowledge of pharmacology in nursing students were selected and analyzed in the present study.

    Results

    Out of 52 reviewed articles, four internal articles investigated the status of nursing students' knowledge of pharmacology, and other internal and external studies provided improvement strategies in this field. The presented solutions were classified into two operational dimensions and teaching methods.

    Conclusion

    Based on the research done, it seems that in terms of pharmacology teaching methods, the use of combined approaches will bring more concrete results due to more suitable consequences in terms of solving the upcoming challenge.

    Keywords: knowledge of pharmacology, nursing students, nursing education
  • Hamid Jafari, Sara Jam Bar Sang, MohammadHassan Ehrampoosh, MohammadTaghi Ghaneyian, Fateme Keshmiri* Pages 458-468
    Introduction

    This study aimed to assess the ecological status of the educational environment (online) from the perspective of students in the school of PublicHealth at Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.

    Methods

    This was a descriptive cross-sectional study involving 287 undergraduate, graduate, and Ph.D. students from the School of Health, enterd via stratified random sampling. Two questionnaires about the online learning environments that were developed by Kaufmann and Chou were used in the study. The Kaufmann questionnaire included four domains: “instructor behaviors, student connectedness, course structure, and Course Clarity” and Chou’s questionnaire included three domains: "Learning climate, and learning satisfaction". Data were analyzed by SPSS 21 software.

    Results

    Our findings indicate that students viewed the ecological status of the online learning environment as moderate level. The domain ability and learning environment received a score of 3.2 ± 0.62, satisfaction with learning was rated 3.07 ± 0.73, and general learning atmosphere received a score of 3.05 ± 0.73. The teacher's behavior received 3.8 ± 0.83, the structure of the training course 2.92 ± 1.12, the ease of implementation 3.14±0.98, and the interaction of learners 3.66 ± 0.85.

    Conclusion

    Online teaching and learning is a complex process that involves various factors such as the instructor's skills, inclusiveness, course structure, and educational design. The ease of implementation and interaction of learners are also important in the learning ecology. Therefore, it is essential to have the necessary infrastructure that facilitates the teaching-learning process when planning for the creation and development of online education.

     Corresponding Author:Fatemeh Keshmiri
    View Orcid in Profile
    You can search for this author in PubMed     Google Scholar Profile

    Keywords: Online, Learning Environment Ecology, Virtual education, Educational Atmosphere, Class Climate
  • Batol Mohammadian, Azam Sharifi*, Sholeh Rahimi, Maryam Poorsmaill, MohammadHossein Esmaeilzadeh, Seyed Mohsen Razavi Pages 469-482
    Introduction

    Nursing is a practical profession in which clinical training is the basic medical training program. Clinical training is so important that it is considered as the core of professional education. The aim of the present study was to compare the perceptions of nursing students and clinical instructors about the actual and ideal support and supervision in a clinical setting. 

    Methods

    In this descriptive-analytic study, 130 nursing students and 30 clinical instructors of Gonabad Medical Science University are reviewed via census method. The data collection instrument includes the “Perception of Extent of Support and Supervision Survey” questionnaire which is designed in both real and expected status. The findings were analyzed using SPSS20 software and descriptive and analytical statistics.

    Results

    There is a significant difference between the actual and ideal perception of nursing students and clinical instructors in the support and supervision domains, so in the support domain, the expectation of nursing students was not met by clinical instructors, and in the supervision domain, the actual degree of supervision is greater than the students' expectation. However, clinical instructors have believed that the ideal support and supervision of students is provided by the clinical instructor.

    Conclusion

    The results indicate that there is a gap in the view of clinical instructors and nursing students towards the actual and ideal support and supervision of students in clinical education environments. This gap may have negative effects on the clinical learning of students.

    Keywords: nursing education, clinical learning environments, clinical support, supervision
  • Azadeh Ebrahimzadeh, Zahra Mirzaie, Hamid Salehiniya, Hamid Abbaszadeh* Pages 483-492
    Introduction

    Dentists are at the forefront of viral infections such as the new coronavirus. Considering the need for dentists to increase their knowledge about emerging diseases, this study compared the impact of education through the infographic with the multimedia in informing the dentists and dental students of Birjand City about the 2019 coronavirus disease.

    Methods

    An interventional study was done in 2022 on 196 dentists and dental students in Birjand city, who were randomly divided into groups of education through infographic (n = 98) and education through multimedia (n = 98). The educational content was the same for the groups. A 40-point test was performed before and after the educational intervention, and the results were analyzed using chi-square and independent t-tests at a significance level of P < 0.05.

    Results

    The average pre-test scores in the infographic and multimedia groups were 28.69 ± 5.38 and 28.04 ± 6.47, respectively. There was no significant difference between the knowledge scores in the two groups before the intervention (P = 0.44). The average post-test scores in the multimedia and infographic groups were 38.83 ± 1.14 and 31.11 ± 3.19, respectively. The results of the statistical tests showed that there was a significant difference between the knowledge scores after the educational intervention (P = 0.001).

    Conclusion

    Multimedia education is more effective than infographics in improving the level of knowledge, so the establishment of this educational method by health policymakers is recommended as an effective educational method in the field of emerging diseases.

    Keywords: knowledge, COVID-19, infographic education, multimedia education
  • Elham Fakouri*, Fatemeh Pourhakak Pages 493-504
    Introduction

    In this study, the research team decided to take a step towards improving the quality of midwifery education by designing, implementing, and evaluating the midwifery internship course using the group rethinking method based on Boud et al.'s model.

    Methods

      This study was a single-group semi-experimental type. Reflection was first proposed in small groups and then in a larger group and the necessary feedback was provided.  The study tool included a standard survey questionnaire and a rethinking checklist. The results of the test were analyzed by performing descriptive and analytical statistical tests, and t-tests.

    Results

    The average score of the survey before reflection was 122.95 ± 10.48 and after rethinking was 131.60 ± 19.78. The findings showed that there is a statistically significant difference between the opinions of students before the beginning of the study and after the end of the study (P = 0.012). Based on the results of the checklist completed by the students, the discussed topics included: 1- labor control (28%), 2- childbirth process and postpartum care of the mother (56%), and 3- newborn care (16%).

    Conclusion

    The results of this study show that reflection has been able to be useful for students and help educators in providing correct and adequate education. During the reflection process, the instructors will have an opportunity to complete the presented material or correct it in case of students' misconceptions. As a result, reflection is a suitable auxiliary tool to improve the quality of midwifery education.

    Keywords: Reflection, Clinical, Education, Midwifery
  • Hossein Dargahi*, Masoumeh Mireshghollah, Mitra Zolfaghari, Kamal Azam Pages 505-518
    Background

    The need for medical sciences universities in Iran to develop electronic education in special conditions and crises such as epidemics and pandemics, including the COVID-19 Virus, and even in order to realize the teaching-learning systems, is so necessary. Therefore, this research aimed to determine the level of satisfaction of faculty members from E-learning systems during the COVID-19 pandemic among the selected schools in Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    This research was a cross-sectional and descriptive-analytical study conducted in 2020-2022. The research population was the faculty members of selected schools of this University including 870, respectively. Sample size determination conducted by Krejcie and Morgan table consisted of 265 faculty members which was determined to be equal to 200 people by taking into account the response rate. The data collection tool was a researcher-constructed educators satisfaction with virtual learning systems questionnaire its face validity and reliability were confirmed.

    Results

    The majority of faculty members as teaching users are relatively satisfied with electronic education and related offline and online systems.

    Conclusion

    Regarding the current results, most of the faculty members are relatively satisfied with the electronic education system and offline and online systems. However, the Low speed of the Internet could impact educator users. Therefore, it is recommended that providing more appropriate conditions by the empowerment of infrastructure and facilities lead to faculty member's satisfaction with electronic education for better utilization in possible crises in the future.

    Keywords: Faculty Members Satisfaction, Virtual Learning System, COVID-19 Pandemic
  • Mahla Salajegheh* Pages 519-520
  • Leila Jouybari, Faezeh Samadi* Pages 521-523